[...] zboża, w mięsie, drożdżach, orzechach, żółtkach jaj i nasionach roślin strączkowych. Jest także syntetyzowana w przewodzie pokarmowym człowieka przez bakterie. Niedobór witaminy B1 może wystąpić w przebiegu długotrwałych chorób: biegunek, chorób gorączkowych, chorób wątroby, przy nadczynności gruczołu tarczowego, w alkoholizmie lub też przy [...]
[...] IU/żółtko Mleko następne 40-80 IU/100 ml Dorsz świeży 40 IU/100 g Ser żółty 7,6-28 IU/100 g Mleko krowie 4-1,2 IU/100 ml Vit c Świeże owoce i warzywa to główne źródła witaminy C: - warzywa kapustne (brokuły, brukselka, kalafior, kapusta), - owoce jagodowe (czarne i czerwone porzeczki), - ziemniaki, - żółte i zielone warzywa (natka [...]